YAMAHA Drag Star FORUM
FAQFAQ  Mapa GoogleMapa Google  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
XVS1900 coś mocy brak i głośny 3k obrotów
Autor Wiadomość
nevon 


Model: XV1900 Raider
Rocznik: 2010
Posty: 64
Skąd: Wawa
Wysłany: 2021-06-07, 11:42   XVS1900 coś mocy brak i głośny 3k obrotów

Hej,

WSTĘP
sezon 2019 i 2020 nie miałem za udany, maszyna głownie stała.
Teraz ruszyłem, moto normalnie do sezonu przygotowane (olej, filtr oleju, świece, płyn hamulcowy, przegląd węży, nowe aku (stary zabiłem :( )
ORAZ co tu pewnie ważne nowy filtr powietrze KN i wyremontowałem wydech bo mi korozja wchodziła.

Wydech dałem do ProCoat na powłokę ceramiczną.
Uszczelniacze wymienione. Przepustnica sprawa i ustawiona wedle instrukcji (zrobiłem aby nie dotykała ogranicznika tylko dochodziła do niego).

MERITUM:
Motocykl jest głośny przy ok 3K obrotów, głośno "zasysa" i brzmi to podobnie jak przedmuchy na wydechu.
Na innych obrotach jest ok.
Ponadto stracił mocy, gorzej przyśpiesza, a pod obciążeniem do odcięcia nie chce dotrzeć.
Więcej też pali.

Świece ładne, odpala pięknie. Na luzie wszytko git.
Filtr powietrze przygotowany zgodnie z instrukcją.

Co mu dolega? Gdzie szukać?
 
 
soft 



Model: MS1900
Rocznik: 2008
Wiek: 51
Posty: 1481
Skąd: Zamość
Wysłany: 2021-06-07, 15:09   

Zakręciłeś (Ty lub ktoś) śruby regulacyjne powietrza dolotowego. Śruby powinny być odkręcone chyba? 1,5 lub 2,5 obrotu.
Na to wskazują objawy.

Koniecznie daj znać czy to było to co napisałem. :-)
_________________
XV1900 Stratoliner Midnight
 
 
nevon 


Model: XV1900 Raider
Rocznik: 2010
Posty: 64
Skąd: Wawa
Wysłany: 2021-06-07, 17:43   

Śrubka była teoretycznie na swoim miejscu ale jak już ruszyłem to dokręciłem i ustawiłem ponownie na 2,5 obrotu.
Coś to chyba dało, po korkach się przejadę obwodnicą i sprawdzę, teraz był problem w ogóle się poruszać po mieście.
 
 
soft 



Model: MS1900
Rocznik: 2008
Wiek: 51
Posty: 1481
Skąd: Zamość
Wysłany: 2021-06-07, 19:07   

Powinno pomóc. Daj znać.
_________________
XV1900 Stratoliner Midnight
 
 
nevon 


Model: XV1900 Raider
Rocznik: 2010
Posty: 64
Skąd: Wawa
Wysłany: 2021-06-07, 22:06   

Niestety nie :(
O ile przy wolnej jeździe i przyśpieszenia od 0 jest jak by lepiej, ale na 4tym biegu 4,9k obrotów to maks, na 5tce odpowiednio mniej.
Dodatkowy odgłos w okolicach 3k obrotów dalej jest.

Wykręcić całkiem tą śrubkę i sprawdzić czy jest to drożne?

Jeszcze dla pewności; o tej mowa?

air screw.JPG
Plik ściągnięto 1974 raz(y) 35.42 KB

 
 
soft 



Model: MS1900
Rocznik: 2008
Wiek: 51
Posty: 1481
Skąd: Zamość
Wysłany: 2021-06-07, 23:04   

Jutro sprawdzę u mnie jak jest zlokalizowana ta śruba.
Może filtr K&N za mocno naoliwiony jest.
Ogólnie masz za mało powietrza i w okolicy max momentu czyli 2600 brakuje powietrza.
Przy zakreconej śrubie powietrznej w tym zakresie obrotow będziesz słyszał gwizd coś jak turbo, a przy 170...180 km/h motocykl zacznie drżeć.
_________________
XV1900 Stratoliner Midnight
 
 
nevon 


Model: XV1900 Raider
Rocznik: 2010
Posty: 64
Skąd: Wawa
Wysłany: 2021-06-08, 07:16   

teraz to on do 170 nie dochodzi :(
wypiorę filtr i jeszcze raz naoliwię zgodnie z instrukcją.
 
 
soft 



Model: MS1900
Rocznik: 2008
Wiek: 51
Posty: 1481
Skąd: Zamość
Wysłany: 2021-06-08, 08:42   

nevon napisał/a:
teraz to on do 170 nie dochodzi :(
wypiorę filtr i jeszcze raz naoliwię zgodnie z instrukcją.

Spróbuj bez filtra czy dlawi się.
_________________
XV1900 Stratoliner Midnight
 
 
nevon 


Model: XV1900 Raider
Rocznik: 2010
Posty: 64
Skąd: Wawa
Wysłany: 2021-06-09, 19:33   

Dziś dopiero miałem czas trochę sprawdzić;
Bez filtra jest mocy więcej, w końcu dochodzi do odcięcia, ale nadal nie jest jak było + głośno sobie "zasysa" przy tych 2600-3000 obrotów.

Nie mogłem sprawdzić prędkości maksymalnej bo sporo policji jeździło tam gdzie bezpiecznie jest dodać gazu a na trasę nie mam czasu teraz :( osiągnąłem 170km/h co w poprzednim stanie nie było możliwe.

Co dalej sprawdzać?
 
 
nevon 


Model: XV1900 Raider
Rocznik: 2010
Posty: 64
Skąd: Wawa
Wysłany: 2021-07-11, 09:53   

Niestety dalej mam problem, wczoraj na trasie sprawdzałem i 165km/h i koniec, więcej nie chce, wchodzi w wibracje.

Jest szansa że np źle ustawiłem przepustnice wydechu?
 
 
SATURIAN 



Model: SYMPATYK
Rocznik: 2016
Wiek: 22
Posty: 1431
Skąd: Dziki Wschód
Wysłany: 2021-07-11, 22:03   

Tak czytam te Wasze spostrzeżenia . Miałem K&N w road starze . Zasysał głośno od początku do końca , ale tak głośno , że nawet na wolnych obrotach wszyscy wkoło odwracali głowy . Maksymalnej prędkości nie sprawdzałem , bo tak zapierdalał , że głowa mała . Stary jestem , boję się ;D , leciałem około 180 km/h .
Moim zdaniem musisz sprawdzić otwarcie przepustnicy , w 1900 nie ma chuja, żeby to moto nie szło więcej , jak 165 km/h . Latałem de luxem i wiem na co ten silnik stać .
_________________
RS 1700 SILVERADO Midnight Star
" NAJLEPSZY ROTTWEILER "
 
 
nevon 


Model: XV1900 Raider
Rocznik: 2010
Posty: 64
Skąd: Wawa
Wysłany: 2021-07-13, 22:47   

Przepustnice się ładnie otwierają.

Spróbuje jeszcze 2 rzeczy: zdejmę tą pokrywę filtra a sam filtr czymś tylko złapię (coś na wzór tego:
http://www.ivansperforman...tratabphoto.htm )

Oraz spróbuję oryginalny filtr papierowy...
 
 
nevon 


Model: XV1900 Raider
Rocznik: 2010
Posty: 64
Skąd: Wawa
Wysłany: 2021-08-08, 12:11   

Problem jednak był po stronie wydechu, wyłączyłem tą przepustnice i ręcznie kluczem otworzyłem na pełne otwarcie.
Radość z zapierdalania wróciła ;)

BTW ten tuning z linku ma jedną ogromną wadę - w deszcze woda się leje do dolotu!
 
 
remol71 



Model: DS 650 Custom
Rocznik: 1999
Wiek: 50
Posty: 1794
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-08-08, 12:37   

nevon napisał/a:
Problem jednak był po stronie wydechu, ...


Nie rozumiem. Co było nie tak ?
_________________
Yamaha XVS 650
Suzuki V-Strom DL 700
 
 
soft 



Model: MS1900
Rocznik: 2008
Wiek: 51
Posty: 1481
Skąd: Zamość
Wysłany: 2021-08-11, 11:38   

Czyli exup masz uszkodzony?
_________________
XV1900 Stratoliner Midnight
 
 
tygrys 


Model: MS1900
Rocznik: 2006
Wiek: 65
Posty: 1537
Skąd: warmia
Wysłany: 2021-08-11, 14:49   

Ja nie mam w ogóle linek do przepustnicy i przepustnica oczywista zablokowana (blaszka) - brak odcięcia , miesiąc temu - zamknąłem licznik - wskazówka oparła się o kołek , jak to dostrzegłem ręka sama zamknęła manetkę - przy tej prędkości naprawdę trudno w stratku obserwować licznik..najczęściej pomykam max do 130 km/h i pali 5,6-6,2 - autostrada do 7 literków.
_________________
W życiu jest jak w saunie - najbardziej pocą się ci na górze.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group